Deze derde release in de Discovery serie die werd gelanceerd in 2021 als onderdeel van de aanloop naar Nikka Whisky’s negentigste verjaardag. Deze versie is gecreëerd door een blend te maken van verschillende graan whisky’s die zijn geproduceerd in de Miyagikyo, Nishinomiya (daar is sinds 1998 niets meer gedistilleerd), Moji en de Satsuma Tsukasa destilleerderijen.
De whisky bevat een subtiele combinatie van frisse tonen en volwassenheid. Nikka the Grain laat een ongelofelijk mooie balans zien tijdens het proeven. De sterke harmonie is waarschijnlijk ontstaan door de prachtige symbiose van de individuele onderdelen van deze bijzondere whisky.
Rijk, zacht, vanille, noten en eikenhout.
Proefnotitie Nikka The Grain:
Neus: Fris en complex. De eerste indruk is bijenwas die soepel samensmelt met aromatische planten (verbena, kamille) en vers fruit (ananas en mirabel pruimen). Vervolgens opent de geur zich en komen licht geroosterde vanille en wat vollere gaan aroma’s naar voren.
Uiterlijk: Goudkleurig
Smaak: Rijk maar toch slank. De romige (amandelmelk en koksnoot) en vanille opening is ook vol van energie. De slanke midden-dronk laat delicate drop door voordat hij zich afrondt op zachte kruiden (kaneel en gember).
Afdronk: Goed in balans, romig. In het verlengde van het smaakpallet keren in de finish ook de tonen van de granen en aromatische planten weer terug naar de voorgrond. De heerlijke nasmaak gaat heen en weer tussen munt, acacia honing en stevige florale smaken (brem, mimosa).