Caol Ila™ is de Keltische naam voor de Sound of Islay, de zeearm die de eilanden Jura en Islay scheidt op een van de meest verafgelegen en mooiste plekken langs de Schotse westkust.
De distilleerderij staat op de oever van de zeearm. Deze plek werd in 1846 gekozen vanwege het schone water uit Loch Nam Ban, dat nog steeds de belangrijkste bron is.
Ook kunt u vanuit het ketelhuis nog altijd zeehonden in de Sound zien zwemmen. Wanneer u deze verleidelijke, gemakkelijk drinkbare malt proeft, weet u dat u op Islay bent, maar wellicht niet waar precies. Michael Jackson, de beroemde whiskyschrijver, legt de nadruk op de soepele olijf-achtige huisstijl en noemt Caol Ila™ "een prachtig aperitief". Ruik eens in het glas. De rokerige, zeefrisse aroma's roepen beelden op uit het nabije verleden, toen vissen en turfsteken nog de beroepen bij uitstek waren in dit deel van Schotland.
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig turfstekers op het eiland, maar de oude tradities worden in ere gehouden door het vakkundige personeel in de distilleerderij en de ingrediënten die voor Caol Ila™ worden gebruikt. Caol Ila™ is lange tijd voor velen onbekend terrein geweest. De recente en terechte groeiende populariteit heeft geleid tot het verschijnen van drie nieuwe expressies in 2002. Volgens Dave Broom - whisky-expert en -schrijver - is deze Islay malt "fantastisch uitgebalanceerd, met tarwebier/kruidnagel en nat gras/subtiel gezouten vis."