Aberlour, het hart van de Speyside
De naam Aberlour is afgeleid vanuit het Keltisch en betekent ‘Mouth of the chattering burn.’ De ‘Lour’ ontspringt op de berg Ben Rinnes, stroomt vlak langs de distilleerderij, om even verder uit te monden in de rivier de Spey. Het was in 1879 dat James Fleming op deze locatie de distilleerderij liet bouwen aan de St Drostan's Well, waardoor hij altijd de beschikking had over de onschatbare bron van zuiver bronwater. De bron is genoemd naar een Ierse monnik die rond 650 na Christus het water gebruikte voor het dopen van de lokalebevolking.
In 1898 werden de distilleerderij, een aantal gebouwen en de voorraden whisky door een brand verwoest maar direct hierna onder supervisie van Charles Doig, de meest vooraanstaande ‘distillery designer’ weer opgebouwd. Tijdens een grootschalige verbouwing van de distilleerderij in 1973 ontdekte men een whiskyfles afkomstig uit de beginperiode van de distilleerderij. Maar helaas ….. de fles was leeg.